Çocuk ve ergenler karmaşık yapılara sahiptirler. Çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan sosyal problemler, öğrenme güçlükleri, aile içi çatışmalar ailelerin uzman bir psikoloğa başvurmalarının başlıca nedenleri arasındadır. Ebeveynler çocuklarının nasıl büyüyeceği, nasıl gelişeceği ve nasıl bir insan haline gelecekleri konusunda sürekli endişe duyarlar. Pek çok çocuk ve ergen büyürken farklı durumlarla karşılaşırlar ve bazı durumlarda yardıma ihtiyaç duyabilirler.
Terapi çocuklarda duygusal ve davranışsal değişimler gerçekleştirmeye çalışır. Çocuklar ve ergenlerde konuşmak kadar, oyun oynamak, resmetmek, yaratmak ve rol yapmak gibi yöntemlerde duyguların paylaşılmasında ve problemlerin çözümünde etkilidir.
Terapi sırasında kurulan danışanla ilişki çok önemlidir. Ergenin ya da çocuğun kendini rahat, güvende ve anlaşılmış hissetmesi gerekir. Güvenli ortamın oluşması çocuğun ya da ergenin duygularını ve düşüncelerini açığa çıkarmasını kolaylaştırır, bu durum terapide faydalı bir şekilde kullanılabilir. Terapi, ergenlere ve çocuklara duygusal destek vermek, yaşadıkları çatışmaları çözmek ve duygularını problemlerini anlamak konularında yardım eder. Terapinin uzunluğu problemin karmaşıklığına ve şiddetine bağlı olarak değişim gösterir.
Pek çok farklı psikoterapi yaklaşımı ve tekniği mevcuttur. Bazı zamanlar farklı psikoterapi yaklaşımlarından oluşan bir kombinasyon kullanılırken bazı durumlarda ise ilaç ve psikoterapinin bir arada olması gerekli olabilir.